Jajeczne muffinki
19 września 2016Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie? Jajeczne muffinki będą jak znalazł. Niezwykle proste w przygotowaniu, a smakują obłędnie. Palce lizać!
Wiosenna pora to czas kiedy możemy cieszyć się świeżymi warzywami, które doskonale komponują się między innymi z jajami. Jaja Brychcy polecają pyszną, świeżą, bardzo zdrową i pożywną wersję wiosennej sałaty! Zapraszamy po przepis:
Do przygotowania 3 porcji:
1. Szpinak opłucz i osusz. Następnie rozłóż na 3 talerze.
2. Jaja ugotuj, obierz i pokrój na ćwiartki – na każdą porcję po 2 jaja.
3. Buraki umyj, gotuj w łupinach aby nie utraciły koloru. Ugotowane obierz, pokrój w plastry i grilluj je na patelni z odrobiną tłuszczu (kilka kropli).
4. Poukładaj jaja i chipsy buraczane na młodym szpinaku.
5. Na patelni upraż łuskany słonecznik – gorący wsypuj na sałatkę przed samym podaniem.
6. W kubeczku wymieszaj 5 łyżek oleju sezamowego z sokiem z ćwiartki cytryny, łyżką miodu, odrobiny soli i świeżo mielonego kolorowego pieprzu. Skrop sałatkę.
7. Smacznego!