Deser zabajone
11 lipca 2016
Deser zabajone to klasyczny włoski przysmak na bazie żółtek i cukru. Jest bardzo słodki i świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, jak ciastka czy owoce. Ten niezwykle prosty deser przygotujesz w oka mgnieniu.
Składniki:
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru
- 225 ml (1 niepełna szklanka) półwytrawnego wina Marsala
Sposób przygotowania:
- Niski garnek zalej do połowy wodą, zagotuj wodę, a następnie zmniejsz gaz.
- Żółtka jajek wlej do metalowej miski, ubij z cukrem. Gdy ubita masa będzie gęsta i puszysta, ustaw miskę nad parą (nad garnkiem z zagotowaną wodą). Uważaj, by miseczka nie dotykała powierzchni wody.
- Powoli wlewaj do miski wino i energicznie ubijaj masę mikserem. W momencie, gdy rozrzedzona piana znów stanie się gęsta i puszysta, zdejmij miskę z ognia i ubijaj przez 2 minuty.
- Zabajone świetnie smakuje na gorąco i na zimno. Możesz podawać je z ulubionymi owocami lub biszkoptami. Smacznego!