Ziemniaki nadziewane jajkiem

Ziemniaki nadziewane jajkiem

Ziemniaki nadziewane jajkiem

Możliwość komentowania Ziemniaki nadziewane jajkiem została wyłączona

Ziemniaki nadziewane jajkiem świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. W prosty i szybki sposób można przygotować ciekawy i smaczny posiłek. Smacznego!

 

Składniki na 2 porcje:

  • 2 duże ziemniaki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 4 plasterki ulubionej szynki
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • Posiekana natka pietruszki
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki starannie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, zawiń w aluminiową folię i piecz przez około godzinę w 200 stopniach. Ziemniaki po upieczeniu powinny być miękkie, jeśli są za twarde – trzeba je dłużej piec.
  2. Upieczone ziemniaki odwoń z folii i ostudź. Z przestudzonych ziemniaków odkrój wierzch (tak jakby kapelusik).
  3. Przy pomocy łyżki wydrąż miąższ (możesz go później wykorzystać do przygotowania np. puree – w tym przepisie miąższ już się nie przyda). Do wydrążonego ziemniaka wlej łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę startego sera i pokrojoną w kostkę szynkę. Wbij jajko, przypraw solą i pieprzem. Wierzch posyp łyżką żółtego sera.
  4. Ziemniaki włóż do piekarnika i piecz przez około 15 minut w 200 stopniach aż jajko się zetnie. Gotowe ziemniaki posyp posiekaną natką pietruszki. Pyszne danie już gotowe!

About the author:

Related Posts

Śledź JAJA BRYCHCY w Social Media

Back to Top