Jak przechowywać jaja ?
Dowiedz się jak przechowywać jaja aby były dłużej świeże, smaczne i pełnowartościowe!
Jajka to bardzo specyficzny produkt – aby jak najdłużej zachowały świeżość i smak oraz swoje właściwości odżywcze, musimy zapewnić im bardzo dobre warunki.
Najlepiej będzie jeśli jaja będą przechowywane w lodówce lub chłodziarce, jeśli jednak jest to niemożliwe, należy zapewnić im maksymalnie chłodne, suche i ciemne miejsce. Optymalna dla jaj jest temperatura 4 stopni Celsjusza i w takiej własnie temperaturze powinny być one przechowywane.
Niezwykle istotną kwestią o której nie należy zapominać chcąc utrzymać jak najlepszą kondycję jaj, jest przechowywanie ich w towarzystwie produktów które nie są silnie aromatyzowane i pachnące. Specyficzna skorupka jajka sprawia, że jajko trzymane w pobliżu silnie pachnącego produktu, jeśli będzie przechowywane tam chwilę dłużej, przesiąknie zapachem danego produktu.
Ciekawostka – jajka dobrze jest układać mniej szpiczastą końcówką do góry! Jeśli mamy specjalne wytłaczane elementy w lodówce przygotowane specjalnie do przechowywania jaj, ułóżmy jaja właśnie w takiej pozycji:) Zapewniamy, że dzięki temu dłużej zachowają świeżość!!!