Żurek z jajkiem i kiełbasą

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Możliwość komentowania Żurek z jajkiem i kiełbasą została wyłączona

Żurek to tradycyjna potrawa, którą zajadali się już nasi przodkowie. Dzisiaj przedstawiamy prosty przepis na klasyczną zupę z dodatkiem jajka i kiełbasy. Danie to świetnie nasyci i rozgrzeje, doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole.

 

Składniki:

6 jajek ugotowanych na twardo

30 dag wędzonej kiełbasy

5 dag wędzonego boczku

Pęczek włoszczyzny

0,5 l zakwasu na żur

4-5 suszonych grzybów

3-4 ząbki czosnku

2-3 łyżki kwaśnej śmietany

5-6 ziaren ziela angielskiego

2 liście laurowe

Majeranek

Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Obierz włoszczyznę i pokrój na kawałki. Włóż do garnka i zalej 1,2 litra wody.
  2. Do garnka dodaj namoczone w szklance grzyby (razem z wodą z moczenia).
  3. Kiełbasę i boczek dodaj w całości do wywaru. Dopraw przyprawami.
  4. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut, a następnie przecedź wywar.
  5. W butelce wymieszaj zakwas na żur i wlej wraz z osadem do garnka z zupą. Regularnie mieszając, zagotuj.
  6. Kiełbasę pokrój w plasterki, boczek i grzyby w kostkę i ponownie włóż wszystko do żurku. Dodaj posiekany czosnek i dolej śmietanę.
  7. Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w plasterki.
  8. Gotowy żurek wlej do talerzy, a na wierzch włóż jajka.

Życzymy smacznego!

About the author:

Related Posts

Śledź JAJA BRYCHCY w Social Media

Back to Top