Pizza z jajkiem sadzonym
26 lutego 2015
Dzisiaj przedstawiamy prosty przepis na domową pizzę z jajkiem sadzonym i szynką. Danie dostarcza cennych właściwości odżywczych i na dodatek wybornie smakuje. Życzymy smacznego.
Składniki na ciasto:
250 g mąki
25 g drożdży
140 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka oregano
Składniki na pizzę:
100 g dowolnej szynki
100 g świeżego szpinaku
150 g pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół
2 jajka
200 g żółtego sera
1 puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, bazylia, oregano
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj ze sobą drożdże, ciepłą wodę oraz cukier i odstaw do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiej do miski, przypraw solą. Dodaj rozpuszczone drożdże i łyżkę oliwy.
- Wyrabiaj wszystko ręcznie aż powstanie ciasto. Powinno być gładkie i łatwo odchodzić od ręki.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
- Podsmaż na patelni pomidorki. Po około 3 minutach dodaj posiekany szpinak i dopraw według uznania solą, pieprzem, bazylią i oregano. Smaż jeszcze przez około 2-3 minuty.
- Rozwałkuj ciasto na okrągły placek. Możesz posypać blat mąki, żeby ciasto nie przyklejało się.
- Brzegi ciasta posyp 50 g startego sera, a następnie zawiń je. Dzięki temu będą grubsze i bardziej serowe.
- Na wierzch wyłóż podsmażone warzywa i dodaj drobno pokrojoną szynkę oraz resztę sera.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 minut.
- Po 5 minutach wyjmij pizzę, ostrożnie wbij na środek jajka i ponownie wstaw do piekarnika na 5-7 minut.
- W czasie pieczenia pizzy możesz przygotować prosty sos. Pomidory z puszki odcedź z nadmiaru wody, posiekaj lub zblenduj i wymieszaj z czosnkiem i przyprawami.
- Upieczoną pizzę polej sosem.