Jajko w koszulce z kiełkami rzodkiewki
23 lutego 2015
Dziś przedstawiamy ciekawą alternatywę dla jajek na miękko. Kusząco wyglądające jajko w koszulce wbrew pozorom jest szybkie i łatwe do przyrządzenia. Zaskocz domowników pysznym śniadaniem.
Składniki:
4 jajka
1 litr wody
2 łyżki octu
2 bułki
4 łyżki kiełków rzodkiewki
Masło
Sól, pieprz
Opcjonalnie:
1 pomidor
1 liść sałaty
Sposób przygotowania:
- Wbij jajko do miseczki. Uważaj, żeby żółtko się nie rozbiło.
- W garnku zagotuj 1 litr wody. Gdy woda zacznie mocno wrzeć, wlej go garnka dwie łyżki octu i mocno zamieszaj aż zrobi się wir.
- W środek wiru wlej jajko z jak najmniejszej wysokości. Gdy jajko zetnie się wodą, białko błyskawicznie zetnie się, a żółtko zostanie w środku. Jajko gotuj przez około 2 minuty, a następnie użyj łyżki cedzakowej i wyjmij jajko na ręcznik papierowy, żeby odsączyć wodę. W ten sposób przygotuj pozostałe trzy jajka.
- Bułki przekrój na pół, posmaruj masłem i posyp kiełkami rzodkiewki.
- Na każdej połówce bułki ułóż jajko i dopraw solą i pieprzem.
- Ostrożnie natnij nożem jajko i pozwól żółtku wypłynąć ze środka.
Smacznego! :)