Jajeczne muffinki
19 września 2016Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie? Jajeczne muffinki będą jak znalazł. Niezwykle proste w przygotowaniu, a smakują obłędnie. Palce lizać!
Jajka po szkocku to bardzo stara szkocka potrawa, która tradycje ma chyba jeszcze w średniowieczu :) To popularna forma podania jajka – na śniadanie, piknik a nawet obiad!
Składniki na 6 jajek po szkocku:
Przygotowanie jajek po szkocku jest proste, ale wymaga cierpliwości:)
1. Ugotowane jajka schłódź i obierz ze skórki.
2. Cebulkę zetrzyj na tarce lub zmiel blenderem, wymieszaj z drobno mielonym mięsem, dodaj do tego bułkę tartą i surowe jajko. Przypraw do smaku ulubionymi przyprawami.
3. Weź jajko i obłóż je dokładnie mięsem mielonym,tak by jajko stanowiło jądro kotleta.
4. W miseczce rozkłóć jajko. Otoczone mięsem jaja panieruj w mące, następnie w rozkłóconym jajku i w bułce tartej.
5. W wysokim naczyniu rozgrzej olej i smaż jajka w mięsie przez około 8-10 minut (aż panierka się zezłoci).
6. Odsącz nadmiar tłuszczu ze smażenia układając jajka na ręcznikach papierowych.
Podawaj z ulubioną sałatką, świeżymi warzywami lub grzankami! Jak lubisz:)
Smacznego!