Chłodnik z botwinką i ugotowanym jajem

Chłodnik z botwinką i ugotowanym jajem

Chłodnik z botwinką i ugotowanym jajem

Możliwość komentowania Chłodnik z botwinką i ugotowanym jajem została wyłączona

Chłodnik to idealne danie na cieplejsze dni. Do tego świeża sezonowa botwinka i jesteśmy w kulinarnym raju!:) Zachęcamy do korzystania z sezonowych warzyw i owoców – dzięki takim tendencjom w kuchni, każda pora roku ma swój własny smak!

Składniki potrzebne na chłodnik dla 3-4 osób:

1 pęczek botwinki
3 niewielkie buraczki
2 średniej wielkości ogórki zielone
pęczek rzodkiewek
pęczek szczypiorku
1 litr kefiru
100 ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz
jajka ugotowane na twardo (w zależności od upodobania, jedni wolą więcej, inni mniej)
natka koperku

 

Przygotowanie chłodnika:

1. Dokładnie umyj botwinkę (łodygi i liście oraz małe buraczki na końcach) – pokrój w kosteczkę. Buraczki oskrob  i również pokrój w kostkę. Duże buraki umyj, obierz i pokrój w drobną kosteczkę – gotuj buraki i botwinkę w bulionie (woda + kostka rosołowa). Gotuj do uzyskania miękkości.
2. Ugotowaną botwinkę przestudź.
3. Umyj ogórki, rzodkiewkę, pęczek kopru i szcyzpiorku. Pokrój wszystko na preferowane plastry lub kostkę, a zieleninę drobniutko.
4. Do  talerza lub miseczki wlać botwinę z burakami i niewielką ilością płynu. Dorzuć pokrojonego ogórka, rzodkiewkę i zieleninę. Przypraw solą i pieprzem i zalej kefirem oraz jogurtem naturalnym. Wszystko dokładnie wymieszaj.
5. Udekoruj jajkiem ugotowanym na twardo.
6. Smacznego

About the author:

Related Posts

Śledź JAJA BRYCHCY w Social Media

Back to Top