Jajeczna szakszuka

Jajeczna szakszuka

Jajeczna szakszuka

Możliwość komentowania Jajeczna szakszuka została wyłączona

Choć nazwa szakszuka brzmi tajemniczo, to jest to nic innego jak jajka gotowane na pomidorach. Przepis jest prosty i bardzo smaczny, dlatego zachęcamy do spróbowania jajek w innej, ciekawej formie. Naprawdę warto!

 

Składniki na 1-2 porcje:

  • 2 pomidory
  • 3 jajka
  • ½ łyżki masła lub oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • Sól, pieprz, oregano, chili

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparz, obierz ze skórki. Przekrój je na ćwiartki, wykrój szypułki, a miąższ pokrój w małą kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej masło lub oliwę i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Pomidory wrzuć na patelnię do czosnku, posyp przyprawami i smaż przez około 4 minuty.
  4. Do pomidorów wbij jajka i w razie potrzeby raz jeszcze dopraw solą. Patelnię przykryj pokrywką i gotuj przez około 3 minuty do momentu aż białka jajek się zetną. Szakszukę polecamy podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego!

 

About the author:

Related Posts

Śledź JAJA BRYCHCY w Social Media

Back to Top