Jajeczna szakszuka
27 listopada 2015
Choć nazwa szakszuka brzmi tajemniczo, to jest to nic innego jak jajka gotowane na pomidorach. Przepis jest prosty i bardzo smaczny, dlatego zachęcamy do spróbowania jajek w innej, ciekawej formie. Naprawdę warto!
Składniki na 1-2 porcje:
- 2 pomidory
- 3 jajka
- ½ łyżki masła lub oliwy
- 1 mały ząbek czosnku
- Sól, pieprz, oregano, chili
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparz, obierz ze skórki. Przekrój je na ćwiartki, wykrój szypułki, a miąższ pokrój w małą kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło lub oliwę i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Pomidory wrzuć na patelnię do czosnku, posyp przyprawami i smaż przez około 4 minuty.
- Do pomidorów wbij jajka i w razie potrzeby raz jeszcze dopraw solą. Patelnię przykryj pokrywką i gotuj przez około 3 minuty do momentu aż białka jajek się zetną. Szakszukę polecamy podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego!