Crème brûlée z jajek
13 stycznia 2016
Crème brûlée to pyszny deser przygotowywany z jajek, śmietany i cukru. Jego nazwa w dosłownym tłumaczeniu znaczy „przypalony krem”. I choć nie brzmi ona zbyt zachęcająco, to zdecydowanie warto spróbować tego słodkiego specjału.
Składniki na około 6 porcji:
- 6 żółtek
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 laska wanilii
- 1/3 szklanki cukru + 5 łyżek cukru do karmelizacji
Sposób przygotowania:
- W małym rondlu zagotuj na małym ogniu śmietankę z cukrem. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyłuskaj ziarenka. Dodaj je do rondelka. Gdy śmietanka zacznie się gotować, zdejmij ja z ognia i odstaw do ostudzenia (nie całkowitego ochłodzenia).
- Żółtka ubijaj mikserem przez około pół minuty (nie na puszystą masą). Stopniowo dolewaj łyżką żółtka do ciepłej śmietanki, cały czas miksuj na małych obrotach. Nie ubijaj kremu – powinien być gładki i błyszczący.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 100 stopni. Do foremek do zapiekania (kokilek) wlewaj przez sito przygotowaną masę. Kokilki wstaw do piekarnika i piecz przez 50 minut (krem powinien być ścięty). Wyjmij kokilki z piekarnika, ostudź, a następnie schłodź w lodówce (najlepiej przez całą noc).
- Po schłodzeniu posyp wierzch deseru równą warstwą cukru i opal specjalnym palnikiem przeznaczonym do crème brûlée. Dzięki temu cukier się rozpuści, lekko zarumieni i powstanie charakterystyczna skorupka. Smacznego!