Domowe pączki
4 lutego 2016
Pączki to nieodłączny element Tłustego Czwartku, choć zajadać można je przez cały rok. Prezentujemy prosty przepis na domowe pączki z nadzieniem. Doskonałe do kawy czy na drugie śniadanie. Smacznego!
Składniki na 40 sztuk:
- 1 kg mąki pszennej
- 20 g suchych drożdży (lub 50 g świeżych)
- 100 g cukru
- 0.5 l mleka
- 6 żółtek
- 1 jajko
- 90 g roztopionego masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 40 ml spirytusu lub rumu
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- dżem malinowy (lub inny)
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży musisz najpierw zrobić rozczyn).
- Dodaj do mąki pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie, bez grudek.
- Z wyrobionego ciasta uformuj kulkę, włóż do miski oprószonej mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Następnie jeszcze przez chwilę wyrabiaj ciasto.
- Porcje ciasta nabieraj łyżką, uformuj w ręku małe krążki. Nałóż pół łyżeczki dżemu i uformuj pączki. Odłóż na posypaną mąką stolnicę, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia (aż pączki podwoją swoją objętość).
- Smaż w głębokim tłuszczu na złocisty kolor z obu stron.
- Wyjmij pączki, odsącz na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem. Pyszny przepis na pączki już gotowy. Życzymy smacznego! :)