Pascha wielkanocna
11 marca 2016
Święta wielkanocne zbliżają się coraz większymi krokami. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć różnorodnych potraw jajecznych. Jako deser proponujemy przygotować tradycyjną paschę, która z pewnością zachwyci gości swoim słodkim i niepowtarzalnym smakiem.
Składniki:
- 1 kg twarogu
- 4 żółtka
- 250 g masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
- 100 g migdałów
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania:
- Twaróg przepuść trzy razy przez maszynkę do mielenia. Rodzynki zalej wrzątkiem, pozostaw na 5 minut, a następnie odcedź. Migdały i orzechy posiekaj.
- Masło utrzyj z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku i po jednej łyżce twarogu. Jednolitą masę wymieszaj z rodzynkami, orzechami, migdałami i skórką pomarańczową.
- Masę nałóż na wyścielone zwilżoną gazą sito i ustaw na naczyniu, do którego będzie spływała serwatka. Brzegi gazy zawiń do góry i przykryj masą serową. Na wierzch połóż talerz o wymiarach pasujących do wielkości sita. Na talerzyk połóż coś, aby obciążyć deser (np. słoik). Odstaw na noc do lodówki.
- Następnego dnia spod sita wylej płyn, rozwiń gazę, przełóż paschę na talerz i zdejmij gazę. I już – słodka pascha gotowa. Smacznego!