Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

Możliwość komentowania Pascha wielkanocna została wyłączona

Święta wielkanocne zbliżają się coraz większymi krokami. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć różnorodnych potraw jajecznych. Jako deser proponujemy przygotować tradycyjną paschę, która z pewnością zachwyci gości swoim słodkim i niepowtarzalnym smakiem.

Składniki:

  • 1 kg twarogu
  • 4 żółtka
  • 250 g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 100 g migdałów
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg przepuść trzy razy przez maszynkę do mielenia. Rodzynki zalej wrzątkiem, pozostaw na 5 minut, a następnie odcedź. Migdały i orzechy posiekaj.
  2. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku i po jednej łyżce twarogu. Jednolitą masę wymieszaj z rodzynkami, orzechami, migdałami i skórką pomarańczową.
  3. Masę nałóż na wyścielone zwilżoną gazą sito i ustaw na naczyniu, do którego będzie spływała serwatka. Brzegi gazy zawiń do góry i przykryj masą serową. Na wierzch połóż talerz o wymiarach pasujących do wielkości sita. Na talerzyk połóż coś, aby obciążyć deser (np. słoik). Odstaw na noc do lodówki.
  4. Następnego dnia spod sita wylej płyn, rozwiń gazę, przełóż paschę na talerz i zdejmij gazę. I już – słodka pascha gotowa. Smacznego!

About the author:

Related Posts

Śledź JAJA BRYCHCY w Social Media

Back to Top