Jajeczne muffinki
19 września 2016Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie? Jajeczne muffinki będą jak znalazł. Niezwykle proste w przygotowaniu, a smakują obłędnie. Palce lizać!
Dzisiaj mamy dla Was przepis na szybki i pyszny omlet ze szparagami.
Składniki na 2 porcje
1. Szparagi dokładnie umyć, usunąć zbutwiałe twarde końcówki i pokroić na kawałki (kilkucentymetrowe).
2. Umyte i pokrojone szparagi wrzucić do garnka i zblanszować po czym ostudzić.
3. Okrągłą formę do ciasta (ceramiczną lub szklaną, jeśli blaszaną to trzeba dodatkowo obsypać naczynie bułką tartą).
4. Na dnie naczynia wysmarowanego masłem układamy pokrojone i zblanszowane szparagi.
5. Do miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę i ser oraz zioła i przyprawy. Całość miksujemy lub ubijamy trzepaczką.
6. Zalewamy szparagi masą jajeczno-serową.
7. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Smacznego!