Kotlety jajeczne z pieczarkami

Kotlety jajeczne z pieczarkami

Kotlety jajeczne z pieczarkami

Możliwość komentowania Kotlety jajeczne z pieczarkami została wyłączona

Jeśli znudziły Ci się już tradycyjne kotlety mielone, mamy dla Ciebie ciekawą propozycję. Kotlety z jajek i pieczarek to świetna alternatywa dla mięsnych potraw i idealne urozmaicenie diety.

 

 

Składniki na 8 kotletów:

6 jajek

400 g pieczarek

6 łyżek bułki tartej + bułka tarta do panierki

1 cebula

2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sól, pieprz, ulubione przyprawy (zioła prowansalskie, czosnek)

Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj na twardo 5 jajek.
  2. Obierz pieczarki i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni.
  4. Po około 2 minutach do cebuli dodaj pieczarki, posyp solą i pieprzem. Smaż do momentu aż odparuje woda. Przełóż wszystko do miski i odstaw do ostygnięcia.
  5. Ostudzone jajka obierz ze skorupek i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do cebuli i pieczarek. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki, 1 surowe jajko, 6 łyżek bułki tartej, odrobinę soli, pieprzu i dowolnej przyprawy. Wymieszaj wszystko.
  6. Z uzyskanej masy uformuj kotleciki. Obtocz je w bułce tartej i smaż na oleju do uzyskania złotego koloru.

Życzymy smacznego!

About the author:

Related Posts

Back to Top