Pieczeń rzymska z jajem

Pieczeń rzymska z jajem

Pieczeń rzymska z jajem

Możliwość komentowania Pieczeń rzymska z jajem została wyłączona

Pieczeń rzymska to dobrze znana i lubiana potrawa, a z dodatkiem jaj ugotowanych na twardo może stanowić ciekawą propozycję w imprezowym menu. Przygotowanie pieczeni to niezbyt trudna sprawa – z naszym przepisem wszystko pójdzie szybko i sprawnie!

Składniki potrzebne na foremkę około 10 x 24 cm:

1 kg mięsa wieprzowego 250 g boczku wędzonego
1 czerstwa bułka
1 duża cebula
1 średnia marchewka
2 jaja surowe
5 jaj ugotowanych na twardo
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki majeranku
bułka tarta i margaryna do wysmarowania blachy

Mięso musi być zmielone, więc kup mielone lub zmiel w maszynce. Namocz bułkę i kiedy będzie już namoczona, odciśnij nadmiar wody i zmiel bułkę lub jeśli nie masz maszynki, poszatkuj najdrobniej jak ci się uda. Dodaj bułkę do mięsa. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu, najlepiej smalcu. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i boczek. Na koniec dodaj startą na tarce jedną marchewkę i pozwól jej się również zeszklić.  Odstaw patelnię do ostygnięcia.  Gdy cebula z boczkiem i marchewką ostygną, dodaj do mięsa. Wymieszaj. Następnie do mięsnej masy wbij dwa surowe jaja i wymieszaj. Teraz dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być jednolita niczym pasztet.

Przygotuj formę do pieczenia: blaszkę nasmaruj margaryną i obsyp bułka tartą. Włóż do formy 1/2 masy na spód formy i ułóż na masie ugotowane na twardo jaja. Możesz delikatnie wcisnąć je w masę by nie uciekały. Następnie przykryj całość resztą masy. Wyłożoną masę dociśnij łyżką do formy. Piecz w piekarniku około 1,5 godziny – piekarnik nagrzej do około 180 stopni.

Po 90 minutach pieczeń powinna być gotowa – wyjmij formę i zlej do innego naczynia tłuszcz wytopiony w czasie pieczenia.

Pieczeń można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno! Smacznego!

About the author:

Related Posts

Śledź JAJA BRYCHCY w Social Media

Back to Top