Eggnog koktajl jajeczny
15 grudnia 2015
Święta coraz bliżej. I choć jajka nie należą do typowych potraw na Boże Narodzenie, to można z nich przyrządzić tradycyjny koktajl z dodatkiem alkoholu i aromatycznych przypraw. Eggnog to amerykańska potrawa robiąca furorę na świątecznym stole. Gorąco polecamy wszystkim pełnoletnim :)
Składniki dla 4 osób:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 600 ml mleka
- 100 ml rumu (ewentualnie bourbonu)
- 100 ml śmietanki 36%
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- Kilka kropli esencji waniliowej
- Szczypta cynamonu
- Laska cynamonu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Oddziel żółtka od białek, żółtka utrzyj z cukrem na kremowy kogel-mogel. Zachowaj białka, przydadzą się później.
- Podgrzej mleko prawie do wrzenia, a następnie stopniowo wlewaj do utartych żółtek, cały czas ucieraj. Całość wlej do rondla lub garnka i podgrzewaj na małym ogniu. Energicznie mieszaj aż zgęstnieje.
- Do mieszanki dodaj esencję waniliową oraz rum, całość dokładnie zamieszaj i zdejmij z ognia.
- Ubij białka i połącz z przestudzonym koktajlem. Ubij śmietanę i ¾ tej śmietany dodaj do koktajlu.
- Włóż koktajl do lodówki, aby trochę się schłodził. Wlej do pucharków lub szerokich szklanek, udekoruj pozostałą bitą śmietaną i posyp gałką muszkatołową i cynamonem. Do pucharka możesz włożyć laskę cynamonu. Smacznego!