Kulebiak z jajkiem i zielonym nadzieniem

Kulebiak z jajkiem i zielonym nadzieniem

Kulebiak z jajkiem i zielonym nadzieniem

Możliwość komentowania Kulebiak z jajkiem i zielonym nadzieniem została wyłączona

Sprawdźcie nasz wypróbowany przepis na pysznego kulebiaka z jajkami i zieleniną! Idealnie sprawdzi się wiosną, latem a nawet zimą! Warto robić go teraz, kiedy są sezonowe zielone świeże warzywa.

 

Składniki potrzebne na ciasto:

  • 300 gram mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki oleju
  • pół szklanki wody
  • 65g zimnego masła

Składniki potrzebne na farsz:

  • 0,75 kg liści szpinaku i rukoli oraz botwinki (mieszanka w dowolnych proporcjach)
  • 125g fety
  • 100 g białego sera półtłustego
  • 50g sera wędzonego
  • 8 jaj ugotowanych na twardo
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 surowe jaja
  • 100 g startego sera długodojrzewającego
  • bułka tarta
  • sól,pieprz, przyprawy

Przygotowanie:

Na początku przygotowujemy ciasto.

  1. Mieszamy mąkę i sól z olejem i wodą. Dodajemy zimne masło pokrojone na niewielkie kawałki. Zagniatamy ciasto i doprowadzamy je do konsystencji elastycznego ciasta kruchego. Dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Formujemy kulki, które następnie wkładamy do woreczków śniadaniowych i do lodówki na minimum 1 godzinę.
  2. W międzyczasie przygotowujemy farsz.
  3.  Myjemy wszystkie zielone liście bardzo dokładnie. Osuszamy i szatkujemy (nie blendujemy bo będzie papka).
  4. Na łyżeczce oleju dosłownie przez 1-2 minuty podsmażamy liście.
  5. W blenderze blendujemy czosnek, sery, 1 surowe jajko i dodatkowo 1 surowe białko. Po wstępnym zblendowaniu dodajemy bułkę tartą i jeszcze raz blendujemy. Tak powstałą mieszankę przerzucamy do dużej miski.
  6. Łączymy mieszankę serowo jajeczną z poszatkowanymi zielonymi liśćmi i doprawiamy do smaku.
  7. W międzyczasie gotujemy 8 jaj na twardo.
  8. Przygotowujemy blachę do pieczenia: smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
  9. Mocno schłodzone ciasto wałkujemy do uzyskania kształtu i grubości które umożliwiają przeniesienie na blachę. Wkładamy spód na blaszkę.
  10. Wykładamy niewielką warstwę farszu, następnie ugotowane na twardo jaja (można w całości lub połówkami) i zalewamy je resztą farszu.
  11. Na górę wykładamy rozwałkowany cieńszy placek ciasta.
  12. Całość smarujemy rozkłóconym żółtkiem i wkładamy do piekarnika.12. Pieczemy około godziny, 75 minut w temperaturze 180 stopni.
  13. Smacznego! Kulebiak smakuje doskonale tak na ciepło jak na zimno!

About the author:

Related Posts

Śledź JAJA BRYCHCY w Social Media

Back to Top