Kulebiak z jajkiem i zielonym nadzieniem
21 lipca 2014
Sprawdźcie nasz wypróbowany przepis na pysznego kulebiaka z jajkami i zieleniną! Idealnie sprawdzi się wiosną, latem a nawet zimą! Warto robić go teraz, kiedy są sezonowe zielone świeże warzywa.
Składniki potrzebne na ciasto:
- 300 gram mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 3-4 łyżki oleju
- pół szklanki wody
- 65g zimnego masła
Składniki potrzebne na farsz:
- 0,75 kg liści szpinaku i rukoli oraz botwinki (mieszanka w dowolnych proporcjach)
- 125g fety
- 100 g białego sera półtłustego
- 50g sera wędzonego
- 8 jaj ugotowanych na twardo
- 3 ząbki czosnku
- 2 surowe jaja
- 100 g startego sera długodojrzewającego
- bułka tarta
- sól,pieprz, przyprawy
Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy ciasto.
- Mieszamy mąkę i sól z olejem i wodą. Dodajemy zimne masło pokrojone na niewielkie kawałki. Zagniatamy ciasto i doprowadzamy je do konsystencji elastycznego ciasta kruchego. Dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Formujemy kulki, które następnie wkładamy do woreczków śniadaniowych i do lodówki na minimum 1 godzinę.
- W międzyczasie przygotowujemy farsz.
- Myjemy wszystkie zielone liście bardzo dokładnie. Osuszamy i szatkujemy (nie blendujemy bo będzie papka).
- Na łyżeczce oleju dosłownie przez 1-2 minuty podsmażamy liście.
- W blenderze blendujemy czosnek, sery, 1 surowe jajko i dodatkowo 1 surowe białko. Po wstępnym zblendowaniu dodajemy bułkę tartą i jeszcze raz blendujemy. Tak powstałą mieszankę przerzucamy do dużej miski.
- Łączymy mieszankę serowo jajeczną z poszatkowanymi zielonymi liśćmi i doprawiamy do smaku.
- W międzyczasie gotujemy 8 jaj na twardo.
- Przygotowujemy blachę do pieczenia: smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
- Mocno schłodzone ciasto wałkujemy do uzyskania kształtu i grubości które umożliwiają przeniesienie na blachę. Wkładamy spód na blaszkę.
- Wykładamy niewielką warstwę farszu, następnie ugotowane na twardo jaja (można w całości lub połówkami) i zalewamy je resztą farszu.
- Na górę wykładamy rozwałkowany cieńszy placek ciasta.
- Całość smarujemy rozkłóconym żółtkiem i wkładamy do piekarnika.12. Pieczemy około godziny, 75 minut w temperaturze 180 stopni.
- Smacznego! Kulebiak smakuje doskonale tak na ciepło jak na zimno!