Kulebiak z jajkiem i zielonym nadzieniem
21 lipca 2014Sprawdźcie nasz wypróbowany przepis na pysznego kulebiaka z jajkami i zieleniną! Idealnie sprawdzi się wiosną, latem a nawet zimą! Warto robić go teraz, kiedy są sezonowe zielone świeże warzywa.
Pyszne i szybkie francuskie kwadraty z ciasta francuskiego z jajkiem i Twoimi ulubionymi dodatkami! Bardzo szybkie w przygotowaniu a jakie smaczne!
Składniki na 4 sztuki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 jajka (8 jajek z podwójną porcją) + 1 jajko do smarowania
8 plastrów boczku
1 duży pomidor
świeża bazylia
Przygotowanie:
1. Podziel placek ciasta francuskiego na 4 części.
2. Każdą część podziel na 2 równe części. Jeden z kwadratów podziel na 4 paski. Na dużym kwadracie poukładaj paski w taki sposób, by utworzyły kwadratową miseczkę ( kwadrat na dnie, a na nim obrzeża z pasków ciasta). Nadaj kwadratom wklęsłej formy.
3. Do każdego kwadratu wbij 1-2 jaja, połóż po 2 plastry pomidora i boczku. Na koniec dodaj liść bazylii.
4. Delikatnie posól.
5. W miseczce roztrzep jajko. Posmaruj pędzelkiem brzegi ciasta.
6. Piecz w piekarniku ok.20-25 minut.
Smacznego!!!!!