Zupa szczawiowa z jajkiem
Zupa szczawiowa z jajkiem
15 października 2014 Możliwość komentowania Zupa szczawiowa z jajkiem została wyłączonaPomysł na kwaskowatą zupę szczawiową, stosowaną w niskowęglowodanowej diecie Kwaśniewskiego. Smakujemy i chudniemy ;-)
Składniki:
- 300 g szczawiu
- Włoszczyzna
- 0,5 kg żeberek wieprzowych
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Pieprz ziarnisty
- 2 cebule
- 200 ml śmietany
- 4 jajka
Przygotowanie:
Żeberka, włoszczyznę, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie ugotować. Cebulę obrać i zeszklić na maśle na patelni. Szczaw opłukać pod bieżącą wodą, posiekać i dodać do cebuli. Szczaw i cebulę dusić kilka minut i dodać do zupy. Całość zaprawić śmietaną. Podawać z ugotowanymi wcześniej na twardo jajkami.
Uwaga: Aby śmietana się nie zważyła nie dodawaj jej bezpośrednio do gotującej się zupy, tylko rozprowadź ją w osobnym naczyniu z gorącą zupą. Wymieszaj i wlej do garnka. Można też użyć kremówki.