Jajka pod płaszczykiem z łososia
Jajka pod płaszczykiem z łososia
15 października 2014 Możliwość komentowania Jajka pod płaszczykiem z łososia została wyłączonaDzisiaj przepis na przepyszne jajka w paście łososiowej, smażone w głębokim oleju. Doskonale sprawdzają się jako przekąska. Życzymy smacznego.
Składniki:
- 12 jaj
- 400 g wędzonego łososia
- Pieprz
- Sól
- 1 łyżka pietruszki
- 150 g bułki tartej
- Olej
- Kiełki rzodkiewki lub sałata
Sos:
- 60 g musztardy
- 1 łyżka octu winnego
- 150 g płynnego miodu
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo, obrać i osuszyć.
- Łososia pokroić w kostkę i zmiksować na papkę. Do zmiksowanej ryby dodać 2 surowe jajka, odrobinę pieprzu, pietruszkę i ok 50 g bułki tartej. Wszystko dobrze wymieszać, aby powstała niezbyt gęsta masa.
- Masą łososiową owijać po kolei jajka.
- Następnie jajka obtoczyć w bułce tartej i smażyć w gorącym oleju ok. 1,5 minuty.
- Po usmażeniu polać sosem przyrządzonym z musztardy, octu i miodu z odrobiną soli i pieprzu.
- Całość posypać kiełkami rzodkiewki lub udekorować sałatą.
Uwaga: Aby pasta łososiowa nie przyklejała się do rąk można posypać wcześniej dłonie odrobiną mąki.