Jajka pod płaszczykiem z łososia

Jajka pod płaszczykiem z łososia

Jajka pod płaszczykiem z łososia

Możliwość komentowania Jajka pod płaszczykiem z łososia została wyłączona

Dzisiaj przepis na przepyszne jajka w paście łososiowej, smażone w głębokim oleju. Doskonale sprawdzają się jako przekąska. Życzymy smacznego.

 

Składniki:

  • 12 jaj
  • 400 g wędzonego łososia
  • Pieprz
  • Sól
  • 1 łyżka pietruszki
  • 150 g bułki tartej
  • Olej
  • Kiełki rzodkiewki lub sałata

 

Sos:

  • 60 g musztardy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 150 g płynnego miodu
  • Sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo, obrać i osuszyć.
  2. Łososia pokroić w kostkę i zmiksować na papkę. Do zmiksowanej ryby dodać 2 surowe jajka, odrobinę pieprzu, pietruszkę i ok 50 g bułki tartej. Wszystko dobrze wymieszać, aby powstała niezbyt gęsta masa.
  3. Masą łososiową owijać po kolei jajka.
  4. Następnie jajka obtoczyć w bułce tartej i smażyć w gorącym oleju ok. 1,5 minuty.
  5. Po usmażeniu polać sosem przyrządzonym z musztardy, octu i miodu z odrobiną soli i pieprzu.
  6. Całość posypać kiełkami rzodkiewki lub udekorować sałatą.

 

Uwaga: Aby pasta łososiowa nie przyklejała się do rąk można posypać wcześniej dłonie odrobiną mąki.

About the author:

Śledź JAJA BRYCHCY w Social Media

Back to Top