Uszka z grzybami

Uszka z grzybami
22 grudnia 2014 Możliwość komentowania Uszka z grzybami została wyłączonaNie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych uszek, dlatego prezentujemy dziś przepis na uszka z grzybami do barszczu wigilijnego. Wesołych Świąt!
Składniki:
- 4 żółtka
- Woda
- 0,5 kg mąki
- 1 łyżka masła
- Sól
Farsz:
- 60 dag suszonych grzybów
- 1 cebula
- Pieprz
- Sól
Sposób przygotowania:
Do mąki dodajemy żółtka, wodę, masło oraz odrobinę soli. Ciasto zagniatamy jak na pierogi. Warto dodać więcej mąki, żeby ciasto było twardsze i uszka się nie rozlatywały podczas gotowania. Aby przygotować farsz musimy namoczyć grzyby w wodzie (najlepiej poprzedniego dnia). Cebulę zeszklić na patelni. Grzyby po odcedzeniu zmielić w maszynce i smażyć przez chwile z cebulą. Doprawić pieprzem i solą. Zostawić do ostygnięcia. Ciasto wałkujemy i wykrawamy np. szklanką kółeczka. Do środka wkładamy odrobinę farszu i sklejamy uszka. Gotujemy chwilę w gorącej wodzie. Smacznego.