Grzybki z jajek
Grzybki z jajek
18 grudnia 2014 Możliwość komentowania Grzybki z jajek została wyłączonaNa świątecznym stole nie może zabraknąć oczywiście jajek. Zrób swoim gościom niespodziankę i podaj jaja w niecodziennej odsłonie. W dzisiejszym przepisie przeczytasz, jak zrobić piękne muchomorki i podgrzybki.
Składniki:
- 10 jajek
- 5 średnich pomidorków
- 20 dag grzybów suszonych
- koperek
- majonez
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby musimy moczyć w wodzie, najlepiej zrobić to na dzień przed przygotowaniem dania. Jeśli nie namoczyłeś uprzednio grzybów, zrób to teraz – najlepiej zagotuj je z wodą, aż będą miękkie. Nie wylewaj wywaru grzybowego, bo jeszcze nam się przyda. Pozostaw go do ostudzenia, a grzyby odsącz. Teraz ugotuj jajka na twardo i ostudź, a następnie obierz. Ostrym nożem odetnij wierzchołki jajek. Część z nich zamocz w wywarze grzybowym, aż zyskają piękny, brązowy kolor. W wolnej chwili posiekaj grzyby i połącz je z żółtkami, dopraw solą i pieprzem. Później wymieszaj z odrobiną majonezu i nadziej jajka. Później nakładaj na jaja zabarwione „kapelusze”. I tak powstają piękne podgrzybki. Aby zrobić jeszcze muchomorki, umyj i obierz pomidory. Następnie przekrój je na pół i nakładaj na pozostałe jajka. Za pomocą majonezu zrób kropki . Życzymy smacznego.