Świąteczne pierniczki
Świąteczne pierniczki
11 grudnia 2014 Możliwość komentowania Świąteczne pierniczki została wyłączonaŚwięta zbliżają się wielkimi krokami. Jeśli chcesz przygotować świąteczne pierniczki, musisz się zabrać za pieczenie już teraz, gdyż piernik potrzebuje czasu, aby zmięknąć. Pierniczki świetnie prezentują się także na choince.
Sposób przygotowania:
- 1 jajko
- 250 g miodu
- 600 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 125 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 łyżek wody
- Starta skórka z pomarańczy
Lukier:
- 10 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
Do garnka dodajemy miód, cukier, masło i startą skórkę pomarańczy. Wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu, do momentu połączenia się składników. Następnie odstawiamy garnek w chłodne miejsce, aby nasza masa wystygła. W międzyczasie roztrzepujemy trzepaczką całe jajko, dodajemy kakao i mieszamy. Przesianą mąkę dodajemy do masy miodowej. Dodajemy również pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto na stolnicy i wałkujemy na grubość ok 0,5 cm. Pierniczki można wykrawać foremkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 5-8 minut. Po ostygnięciu można je polukrować.
Lukier:
Aby przygotować lukier należy przesiać cukier przez sitko i wlać gorącą wodę. Całość mieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy. Aby uzyskać różne kolory lukru, można dodać barwniki spożywcze.
Uwaga: Pierniczki po upieczeniu są twarde. Muszą poleżeć w zamkniętym pojemniku ok 10 dni, aby zmiękły.