Zupa krem ze szpinaku z jajkiem na twardo
Zupa krem ze szpinaku z jajkiem na twardo
24 czerwca 2014 Możliwość komentowania Zupa krem ze szpinaku z jajkiem na twardo została wyłączonaSzpinak to wspaniała roślina, która odpowiednio przyprawiona i podana może smakować naprawdę wybornie! Dziś proponujemy łagodną zupę krem ze szpinaku. Podana z pysznym i świeżym jajkiem ugotowanym na twardo z pewnością podbije serca zarówno domowników jak i gości! :-)
Składniki na bulion (bazę):
pęczek włoszczyzny
łyżeczka vegety lub soli morskiej
kilka ziaren pieprzu kolorowego
Składniki na danie:
600 ml bulionu warzywnego
800 g świeżego szpinaku lub 450 mrożonego
1 cebulka
kilka ząbków czosnku
2 łyżki oleju
sól i pieprz
jaja jako dodatek do zupy
Przygotowanie zupy:
1. Przygotuj bulion warzywny. W międzyczasie przygotuj bazę szpinakową.
2. Na patelni rozgrzej olej. Pokrój cebulę w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Wyciśnij czosnek i dorzuć do cebulki. Smaż aż będą zeszklone. Następnie dorzuć świeży lub mrożony szpinak i smaż, aż będzie miękki (a jeśli używasz mrożonego, aż do całkowitego odparowania wody).
3. Przypraw szpinak do smaku solą, pieprzem, ewentualnie mielonym suszonym czosnkiem, jeśli jest go za mało.
4. Gdy szpinak będzie już usmażony, zalej go ugotowanym bulionem i pozostaw na małym ogniu. W międzyczasie pokrój warzywa z bulionu i dorzuć do zupy. Zgaś i pozostaw na kilka minut na kuchence.
5. Blenderem ręcznym zmiel całość zupy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli lubisz – zabiel zupę śmietaną lub jogurtem.
6. Podawaj koniecznie z pysznymi jajami ugotowanymi na twardo!
7. Zupa krem ze szpinaku z jajkiem na twardo trafia do twojego notesu z ulubionymi przepisami :-)