Gofry jajeczne
Gofry jajeczne
21 listopada 2014 Możliwość komentowania Gofry jajeczne została wyłączonaTęsknisz za smakiem lata? Dzisiaj prezentujemy przepis na słodkie ciasto gofrowe, które z łatwością przyrządzicie w domu. Twoje dzieci z pewnością docenią Twoje starania. Nie musisz czekać do wakacji, aby skosztować tego pysznego deseru ;-) Przekonaj się sama.
Składniki:
- 3 jajka
- 300 gram mąki
- 100 gram masła
- 60 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mleka
- Szczypta soli
- Śmietana 30%
- Owoce
Sposób przygotowania:
Pokrojone na kawałki masło wrzucamy do miski i chwilę ugniatamy. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i sól i wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy jajka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy odrobinę do ciasta. Wlewamy mleko i dalej mieszamy. I znowu dodajemy mąkę, mleko i mieszamy. Nasze ciasto już prawie gotowe. Wystarczy je upiec. W tym celu rozgrzewamy gofrownicę i wlewamy do niej trochę ciasta (ciasto powinno być odrobinę płynne). Pieczemy na złoty kolor. Po ostudzeniu ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i kładziemy na ostudzone gofry. Dekorujemy owocami według upodobania.