Gofry jajeczne

Gofry jajeczne

Gofry jajeczne

Możliwość komentowania Gofry jajeczne została wyłączona

Tęsknisz za smakiem lata? Dzisiaj prezentujemy przepis na słodkie ciasto gofrowe, które z łatwością przyrządzicie w domu. Twoje dzieci z pewnością docenią Twoje starania. Nie musisz czekać do wakacji, aby skosztować tego pysznego deseru ;-) Przekonaj się sama.

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 300 gram mąki
  • 100 gram masła
  • 60 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mleka
  • Szczypta soli
  • Śmietana 30%
  • Owoce

 

Sposób przygotowania:

Pokrojone na kawałki masło wrzucamy do miski i chwilę ugniatamy. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i sól i wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy jajka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy odrobinę do ciasta. Wlewamy mleko i dalej mieszamy. I znowu dodajemy mąkę, mleko i mieszamy. Nasze ciasto już prawie gotowe. Wystarczy je upiec. W tym celu rozgrzewamy gofrownicę i wlewamy do niej trochę ciasta (ciasto powinno być odrobinę płynne). Pieczemy na złoty kolor. Po ostudzeniu ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i kładziemy na ostudzone gofry. Dekorujemy owocami według upodobania.

About the author:

Back to Top