Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szczawiowa z jajkiem

Możliwość komentowania Zupa szczawiowa z jajkiem została wyłączona

Pomysł na kwaskowatą zupę szczawiową, stosowaną w niskowęglowodanowej diecie Kwaśniewskiego. Smakujemy i chudniemy ;-)

 

 

Składniki:

  • 300 g szczawiu
  • Włoszczyzna
  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Pieprz ziarnisty
  • 2 cebule
  • 200 ml śmietany
  • 4 jajka

 

Przygotowanie:

Żeberka, włoszczyznę, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie ugotować. Cebulę obrać i zeszklić na maśle na patelni. Szczaw opłukać pod bieżącą wodą, posiekać i dodać do cebuli. Szczaw i cebulę dusić kilka minut i dodać do zupy. Całość zaprawić śmietaną. Podawać z ugotowanymi wcześniej na twardo jajkami.

 

Uwaga: Aby śmietana się nie zważyła nie dodawaj jej bezpośrednio do gotującej się zupy, tylko rozprowadź ją w osobnym naczyniu z gorącą zupą. Wymieszaj i wlej do garnka. Można też użyć kremówki.

About the author:

Back to Top