Ziemniaczana zapiekanka z jajami

Ziemniaczana zapiekanka z jajami

Ziemniaczana zapiekanka z jajami

Możliwość komentowania Ziemniaczana zapiekanka z jajami została wyłączona

Aby przygotować prostą zapiekankę ziemniaczaną z jajkiem potrzebujesz: 1 kg zwartych ziemniaków, 2 duże cebule, 2 duże jaja, garść żółtego sera, odrobina masła, soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, tymianku i 4 łyżki śmietany.

Przygotuj naczynie żaroodporne. W czasie gdy będziesz przygotowywać zapiekankę, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Naczynie żaroodporne nasmaruj masłem  z każdej strony. Obierz cebulę, pokrój na księżyce i podsmaż na patelni. Obrane i umyte ziemniaki układaj w naczyniu żaroodpornym jak dachówki na dachu. Na warstwę ziemniaków nakładaj warstwę podsmażonej cebuli.

W międzyczasie przygotuj sos serowo-jajeczny – rozbij 2 jaja, dołóż do nich śmietanę i roztrzep. Do środka zetrzyj odrobinę żółtego sera (150-200 g) i przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz tymiankiem. Układaj warstwy dopóki starczy Ci materiałów. Na sam koniec zalej wszystko przygotowanym sosem jajeczno-serowym. Piec około 50-55 minut (dopóki ziemniaki nie będą upieczone i chrupkie). Twoja ziemniaczana zapiekanka z jajami jest gotowa – smacznego!:)

About the author:

Related Posts

Back to Top