Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

Możliwość komentowania Uszka z grzybami została wyłączona

Nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych uszek, dlatego prezentujemy dziś przepis na uszka z grzybami do barszczu wigilijnego. Wesołych Świąt!

Składniki:

  • 4 żółtka
  • Woda
  • 0,5 kg mąki
  • 1 łyżka masła
  • Sól

Farsz:

  • 60 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • Pieprz
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

Do mąki dodajemy żółtka, wodę, masło oraz odrobinę soli. Ciasto zagniatamy jak na pierogi. Warto dodać więcej mąki, żeby ciasto było twardsze i uszka się nie rozlatywały podczas gotowania. Aby przygotować farsz musimy namoczyć grzyby w wodzie (najlepiej poprzedniego dnia). Cebulę zeszklić na patelni. Grzyby po odcedzeniu zmielić w maszynce i smażyć przez chwile z cebulą. Doprawić pieprzem i solą. Zostawić do ostygnięcia. Ciasto wałkujemy i wykrawamy np. szklanką kółeczka. Do środka wkładamy odrobinę farszu i sklejamy uszka. Gotujemy chwilę w gorącej wodzie. Smacznego.

About the author:

Back to Top