Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Możliwość komentowania Spaghetti carbonara została wyłączona

Przedstawiamy przepis na tradycyjne włoskie spaghetti carbonara. Danie jest bardzo smaczne i pożywne, doskonale pasuje na rodzinny obiad czy romantyczną kolację.

 

 

Składniki na 5-6 porcji:

400 g makaronu spaghetti

4 jajka

200 g śmietany kremówki 30%

200 g boczku

60 g startego parmezanu (może być dowolny ser żółty) + trochę do posypania

1 łyżka oliwy z oliwek

Sól i pieprz

Posiekana świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedź, ale nie przelewaj wodą.
  2. Pokrojony w drobną kostkę boczek podsmaż na patelni z oliwą.
  3. Jajka, śmietanę, ser i pieprz zmiksuj blenderem.
  4. Ugotowany makaron wrzuć na patelnię do boczku i przysmaż przez około 1 minutę.
  5. Dodaj masę jajeczną i mieszaj do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos nieco zgęstnieje. Ale nie mieszaj zbyt długo, bo z sosu powstanie jajecznica.
  6. Nałóż spaghetti na talerze i posyp resztą sera i natką pietruszki.

Smacznego :)

About the author:

Related Posts

Back to Top