Sałatka z jajem

Sałatka z jajem

Sałatka z jajem

Możliwość komentowania Sałatka z jajem została wyłączona

Sałatki są dobre zarówno na lunch jak i lekki obiad czy wczesną kolację. Przygotowanie tej sałatki jest banalnie proste! Do jej przygotowania (dla 2 osób) potrzebujesz dwie garście mixu sałat (gotowe mixy w torebkach) lub kilka liści różnych gatunków sałat (wybierz swoje ulubione – możesz też wymieszać sałatę z kapustą lub świeżym szpinakiem), 4 jaja Brychcy, kilka pomidorków koktajlowych, 3 plastry żółtego sera, 3 plastry szynki, pół długiego zielonego świeżego ogórka, oliwę z oliwek, pół cytryny,łyżkę musztardy, 1 łyżkę miodu,  sól, pieprz do dressingu.

Przygotowania polega na umyciu dokładnie wszystkich świeżych składników (sałata, ogórek, pomidor). Następnie na dwa talerze wsypujemy mix sałat lub rwiemy liście na mniejsze kawałki, układamy pokrojone w półksiężyce pomidorki, kilka plastrów świeżego zielonego ogórka, po 2 jaja pokrojone na ćwiartki oraz posypujemy pokrojonymi w słupki plastrami szynki i sera żółtego. Całość wieńczmy przygotowanym dressingiem.

Banalny sposób na dressing?Proszę bardzo!

Przygotuj słoik (nie mniejszy niż 200ml). Wlej do pustego i czystego słoika świeżo wyciśnięty sok z cytryny, następnie dodaj łyżeczkę musztardy. Sprawdź ile soku z cytryny udało ci się wycisnąć, ponieważ musisz wlać 3 razy więcej oliwy z oliwek niż soku z cytryny. Do tego dołóż łyżeczkę miodu płynnego, dopraw solą i kolorowym świeżo mielonym pieprzem. Zamknij słoik i energicznie potrząsaj nim przez kilkanaście sekund – gdy wszystkie składniki dobrze się wymieszają, twój dressing będzie gotowy!

About the author:

Related Posts

Back to Top