Racuszki jabłkowo-bananowe

Racuszki jabłkowo-bananowe

Racuszki jabłkowo-bananowe

Możliwość komentowania Racuszki jabłkowo-bananowe została wyłączona

Prezentujemy przepis na wyborne racuchy owocowe, które świetnie sprawdzają się jako pożywne śniadanie, a także jako smaczna przekąska w ciągu dnia.

 

 

Składniki na około 20 racuszków:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka letniego mleka

2 jajka

5 dag  świeżych drożdży

150 g jogurtu naturalnego

2 łyżki cukru

1 duże jabłko

1 banan

szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu lub cukru pudru

olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj ze sobą drożdże, łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i ¼ szklanki mleka i odstaw do wyrośnięcia.
  2. Pozostałą część mąki przesiej do miski, dodaj wszystkie składniki z wyjątkiem owoców i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do śmietany.
  3. Odstaw ciasto do wyrośnięcia.
  4. Jabłko i banana pokrój w kostkę i dodaj je do ciasta.
  5. Smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru.
  6. Gotowe placki posyp cynamonem lub cukrem pudrem.

Smacznego!

About the author:

Related Posts

Back to Top