Quiche ze szpinakiem i boczkiem

Quiche ze szpinakiem i boczkiem

Quiche ze szpinakiem i boczkiem

Możliwość komentowania Quiche ze szpinakiem i boczkiem została wyłączona

Quiche to bardzo popularna potrawa, zwłaszcza we Francji. Jest to rodzaj placka kruchego z nadzieniem. W sporym uproszczeniu można powiedzieć że to tarta wytrawna, ale nie do końca:) Podstawą każdego quiche jest kruche ciasto oraz nadzienie zalane jajeczno-śmietanową masą. Dodatki które znajdą się w quiche mogą być bardzo różne! My dzisiaj proponujemy quiche ze szpinakiem i boczkiem.

Składniki które będą nam potrzebne to:

Ciasto kruche: (spróbuj z naszego przepisu lub wykorzystaj swój)

225 g mąki pszennej
pół kostki zimnego masła (ok. 125 g)
szczypta soli
5 łyżek zimnej wody
1 mała łyżeczka soku z cytryny

 

Nadzienie:

1-2 łyżki masła (lub inny tłuszcz)
2 małe cebulki, pęczek szczypiorku
kilka ząbków czosnku
2 opakowania mrożonego szpinaku lub 750 g świeżego
odrobina startego żółtego sera
ulubione przyprawy
3 całe jaja i 2 żółtka dodatkowo
250 ml śmietany 30%
pół szklanki mleka
250 g boczku pokrojonego w kostkę

 

Przygotowanie jest proste, choć wymaga nieco czasu. Kruche ciasto przygotuj zaczynając od przygotowania stanowiska pracy:) Na stół lub stolnicę wysyp mąkę i wymieszaj z solą palcami. Dodaj masło pokrojone w kostkę lub podzielone palcami na mniejsze kawałki. Do ciasta dodaj wodę i sok z cytryny i zagniataj. Jeżeli uznasz, że ciasto jest suche i nie będzie elastyczne, dodaj jeszcze odrobinę wody. Gdy ciasto ma jednolitą konsystencję, uformuj kulę, zawiń przezroczystą folią spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 1 godzinę! Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i przenieś na wałku na tartownicę – będzie efektownie wyglądać  ( quiche możesz upiec w blaszce, naczyniu żaroodpornym bez przykrycia oraz w naczyniu ceramicznym).

W międzyczasie gdy ciasto będzie się chłodzić w lodówce, przygotuj wsad zasadniczy. Na patelni rozpuść odrobinę masła (lub jeśli wolisz oleju), wsyp cebulkę, czosnek i lekko podsmaż. Do zarumienionych cebulek i czosnku dodaj szpinak (polecamy świeży szpinak bo jego liście będą lepiej się prezentowały w quiche, jednak nie ma przeciwwskazań by użyć takiego mrożonego).  Szpinak smażymy aż wyparuje woda i aż zmniejszy swoją objętość. Szpinak odstawiamy do przestygnięcia.

W osobnym naczyniu przygotowujemy masę: wbijamy jaja, żółtka, mleko, śmietanę i wszystko miksujemy. Do tego dodajemy ulubione przyprawy (nie dodawajcie zbyt dużo soli, ponieważ dodamy również boczek, który będzie słony) i zioła. Boczek pokrojony w drobną kostkę kroimy i wrzucamy na patelnię, podsmażamy by wytopił się tłuszcz. Nadmiar tłuszczu odsączamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowanie końcowe:

Rozwałkowane ciasto przekładamy do naczynia. Rozgrzewamy piekarnik (200 stopni). Wkładamy formę z ciastem na 3-5 minut do rozgrzanego piekarnika. W tym czasie łączymy masę jajeczno-śmietanową z dodatkami (szpinak + boczek). Wyjmujemy ciasto z piekarnika, ostrożnie przelewamy masę na ciasto, posypujemy całość niewielką ilością sera żółtego i odstawiamy z powrotem do piekarnika. Tarta powinna „siedzieć” w piekarniku około 25-30 minut, aż do czasu gdy masa zetnie się, a samo ciasto będzie rumiano-brązowe.

Smacznego!

About the author:

Related Posts

Back to Top