Omlet ze szparagami

Omlet ze szparagami

Omlet ze szparagami

Możliwość komentowania Omlet ze szparagami została wyłączona

Dzisiaj mamy dla Was przepis na szybki i pyszny omlet ze szparagami.

Składniki na 2 porcje

  • 5-6 szparagów białych i zielonych
  • 4 jaja Brychcy
  • 3 łyżki śmietanki kremowej (minimum 30%)
  • 2 łyżki tartego sera (parmezan, cheddar, inny twardy ser)
  • ulubione zioła
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka masła

1. Szparagi dokładnie umyć, usunąć zbutwiałe twarde końcówki i pokroić na kawałki (kilkucentymetrowe).
2. Umyte i pokrojone szparagi wrzucić do garnka i zblanszować po czym ostudzić.
3. Okrągłą formę do ciasta (ceramiczną lub szklaną, jeśli blaszaną to trzeba dodatkowo obsypać naczynie bułką tartą).
4. Na dnie naczynia wysmarowanego masłem układamy pokrojone i zblanszowane szparagi.
5. Do miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę i ser oraz zioła i przyprawy. Całość miksujemy lub ubijamy trzepaczką.
6. Zalewamy szparagi masą jajeczno-serową.
7. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Smacznego!

About the author:

Related Posts

Back to Top