Likier jajeczny

Likier jajeczny

Likier jajeczny

Możliwość komentowania Likier jajeczny została wyłączona

Przepis na likier jajeczny, idealny na długie jesienno-zimowe wieczory. Świetnie nadaje się do przeróżnych deserów i cudownie rozgrzewa. Przekonajcie się sami.

 

Składniki:

  • 10 świeżych żółtek
  • 250 g cukru pudru
  • 0,25 l śmietany
  • 0,5 l ml mleka
  • 2 laski wanilii
  • 500 ml białego rumu

 

 

Sposób przygotowania:

Cukier przesiewamy przez sito, dodajemy żółtka oraz mleko i całość ubijamy mikserem. Dodajemy miąższ waniliowy i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu ciągle mieszając, żeby nic się nie przypaliło. Po ostudzeniu masy dodajemy rum i dokładnie mieszamy. Wlewamy do butelek i wstawiamy do lodówki na kilka dni.

Uwaga: Likier podawać schłodzony. Można dodać bitą śmietanę.

About the author:

Related Posts

Back to Top