Jak wybierać jaja w sklepie?

Jak wybierać jaja? Na wybór odpowiednich jajek składa się kilka elementów! Oto najważniejsze czynniki decyzyjne:

  1. Rozmiar Jaj
  2. Data przydatności do spożycia
  3. Kod producenta
  4. Typ chowu kury
  5. Zawartość opakowania:)
  6. Cena

Rozmiar jaj ma dla nas znaczenie wyłącznie konsumenckie – w zależności od tego do czego potrzebne nam są jaja i jakie jaja lubimy, możemy wybierać spośród 4 standardowych rozmiarów:

Jaja klasy to jaja małe do 35g
Jaja klasy M to jaja średnie do 63g
Jaja klasy L to jaja duże do 73g
Jaja klasy XL to jaja bardzo duże o wadze powyżej 73g

Data przydatności do spożycia powinna być pierwszą rzeczą na którą zwracamy uwagę. Nigdy nie należy wybierać takich jaj, które są po terminie ważności. Poza tym jaja które w sklepie znajdują się w ciepłym, naświetlonym miejscu też raczej nie powinny lądować w naszym koszyku – starajmy się wybierać te, które są w miejscu chłodnym i zacienionym. Pamiętajmy – jeśli kupujemy jaja, które mają krótki okres przydatności do spożycia, weźmy mniejsze opakowanie, tak abyśmy mieli pewność, że jaja nie będą wkrótce popsute. Przyjmuje się, że jajko zachowuje świeżość do 4 tygodni.

Specjalistyczny kod, który znajduje się na jajkach ma swoje znaczenie – oczywiście nie jest to ciąg przypadkowych znaków :) Pod kodem tym umieszczone są informacje o tym w jaki sposób były chowane kury, w jakim kraju były zbierane jaja oraz jakim kodem weterynaryjnym posługuje się hodowca. Kod przyjmuje postać A-BB-CCCCCCCC. 

W części A znajduje się najważniejsza dla świadomych konsumentów informacja, mianowicie typ chowu kury. I tak mamy 4 podstawowe typy chowu:

Metoda chowu ekologicznego (0) – to metoda zapewniająca kurom wolny wybieg oraz bardzo dużą ilość powierzchni użytkowej. Kury z tego chowu są odżywiane paszą ekologiczną wysokiej klasy.

Metoda chowu wolnowybiegowego (1) – to metoda która zapewnia kurom wolny wybieg, sporej ilości powierzchnię użytkową.

Metoda chowu ściółkowego (2) – to metoda chowu intensywnego. Kury z reguły trzymane są w pomieszczeniach w dużych ilościach (nawet kilka tysięcy). W pomieszczeniach każdej kurze gwarantuje się gniazda i grzędy, a dodatkowo zapewnia im się sporą powierzchnię pokrytą ściółką.

Metoda chowu klatkowego (3) – to metoda polegająca na chowie w klatkach metalowych. Kurom, które są trzymane w klatkach zapewnia się optymalne oświetlenie i stały dostęp do pokarmu oraz wody.  W każdej klatce powinno (zgodnie z prawem) znaleźć się gniazdo i grzęda oraz ściółka, dzięki czemu kurze stworzyć można warunki choć odrobinę zbliżone do naturalnych warunków bytowania.

Ważnym kryterium, choć nie stosowanym przez wszystkich konsumentów jest zaglądanie do środka opakowania. Nie każdy otwiera opakowanie i zagląda do środka, a powinien!:) Po co nam popękane jajka jeśli nie będziemy mieli ich do czego szybko zużyć?:)

Ostatnim znanym nam kryterium i w zasadzie dla wielu konsumentów oczywistym jest cena jajek. Ceny jajek są baaaaaardzo zróżnicowane, od 3 zł do nawet 11 zł za 10 sztuk. Wszystko zależy od tego z jakiego chowu pochodziły kury, jakiej wielkości jaja kupujemy, czy są to jaja myte czy nie oraz od opakowania i marki jaj.

Back to Top