Jak gotować jajka?

gotowanie jajka to prosta czynność, jednak kilka użytecznych podpowiedzi pozwoli Wam uniknąć niemiłych niespodzianek na które można napotkać w trakcie wykonywania tej czynności.Eigelb

Pamiętaj:

1. Aby Twoje jajka nie pękały w czasie gotowania, nie wrzucaj do gorącej wody jajka prosto z lodówki. Jeśli stosujesz metodę gotowania jaj wkładanych na wrzątek, jaja musisz wyciągnąć przynajmniej kilkanaście minut wcześniej z lodówki!

2. Jajko bezpośrednio przed gotowaniem warto umyć w letniej wodzie, bowiem na skorupie mogą znajdować się drobnoustroje i bakterie oraz resztki kurzych odchodów, które mogą pod wpływem temperatury negatywnie wpływać na jakość jajka i jego bezpieczeństwa.

3.  Jeśli wrzucasz jaja do gorącej wody, wrzucaj je pojedynczo na dużej łyżce stołowej. Jeśli gotujesz w zimnej wodzie, umyj i ułóż wszystkie od razu. Zalej wodą. Woda powinna zakrywać jajka na około 2 cm ponad jajko.

4. Aby jaja po ugotowaniu miały jeszcze lepszy smak, dosyp szczyptę soli do wrzącej wody.

5. Licz czas gotowania jaj od momentu kiedy zacznie wrzeć woda.

6. Aby łatwiej obierało ci się jaja, obtłucz skorupkę dookoła, następnie zanurz w wodzie i obieraj jaja pod wodą, ponieważ wtedy skorupka lepiej schodzi.

Śledź JAJA BRYCHCY w Social Media

Back to Top