Jajko w pieczarce
Jajko w pieczarce
9 kwietnia 2014 Możliwość komentowania Jajko w pieczarce została wyłączonaJajka i pieczarki to składniki, które często łączymy – zazwyczaj jednak to jajko jest faszerowane pieczarkami, a nie odwrotnie. My proponujemy jednak ciekawą alternatywę – jaja w pieczarkach!
Jajko w pieczarce to potrawa lekka, która powinna posmakować każdemu:) Potrzebne będą pieczarki o dużych kapeluszach, jajka, zielenina (u nas szczypior) i przyprawy! Pieczarki umyć (można obrać) i odkroić nóżki w taki sposób by w kapeluszu odwróconym do góry nogami było dużo miejsca. Pieczarki rozłożyć na kratce z piekarnika (takiej jak do grilla) i spryskać delikatnie olejem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 2-3 minuty. Po tym czasie wyjąć, postawić na piecu i do każdej pieczarki wbić małe jajko, oprószyć solą, pieprzem, zieleniną i wstawić na 8 minut do piekarnika. Gdy jaja się zetną, będą gotowe:) Po wyjęciu można dodatkowo posypać świeżą zieleniną.
Można zajadać się nimi zarówno na ciepło jak i na zimno, idealnie komponują się z sosami o różnych smakach!
Smacznego :)