Jajka zapiekane w karczochach

Jajka zapiekane w karczochach

Jajka zapiekane w karczochach

Możliwość komentowania Jajka zapiekane w karczochach została wyłączona

Dzisiaj serwujemy dość nietypowe danie – jajka zapiekane w karczochach! Polecamy wszystkim tym, którzy lubią nietypowe smaki :)

Karczochy to bardzo ciekawe, choć w Polsce nadal ‚egzotyczne‚ warzywo. Nie należą do najłatwiejszych w przygotowaniu, jednak są niezwykle pyszne!

 

Składniki na 4 porcje (dla 2 osób):

  • 2 karczochy (duże)
  • 4 jajka
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz, sól
  • Pół cytryny

 

Przygotowanie:

  1. Pierwszym etapem jest przygotowanie karchochów.  Odrywamy zeschnięte płatki kwiatów, usuwamy kolczaste końcówki, przecinamy karczoch na pół (wzdłuż).
  2. Karczochy wrzuć na gotującą się lekko posoloną wodę, wyciśnij do wody sok z połowy cytryny i gotuj do uzyskania miękkości (20-25 minut).
  3. Gdy karczochy się ugotują, wyjmij je z wody i osusz. Wydrąż odrobinę miąższu z karczocha i utwórz miejsce na jajko.
  4. Na patelnię wylej oliwę z oliwek (możesz zastąpić innym olejem). Do każdej połówki karczocha wbij jajko, posól i popieprz.
  5. Piecz pod przykrywką (jak jajko sadzone) do ścięcia jajka.

About the author:

Related Posts

Back to Top