Jajka po szkocku!

Jajka po szkocku!

Jajka po szkocku!

Możliwość komentowania Jajka po szkocku! została wyłączona

Jajka po szkocku to bardzo stara szkocka potrawa, która tradycje ma chyba jeszcze w średniowieczu :) To popularna forma podania jajka – na śniadanie, piknik a nawet obiad!

 

 

Składniki na 6 jajek po szkocku:

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 2 jaja surowe
  • 1 cebula
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 15 dag bułki tartej
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa, papryka ostra
  • 5 łyżek mąki
  • odrobina natki pietruszki
  • inne ulubione zioła

 

Przygotowanie jajek po szkocku jest proste, ale wymaga cierpliwości:)

1. Ugotowane jajka schłódź i obierz ze skórki.
2. Cebulkę zetrzyj na tarce lub zmiel blenderem, wymieszaj z drobno mielonym mięsem, dodaj do tego bułkę tartą i surowe jajko. Przypraw do smaku ulubionymi przyprawami.
3. Weź jajko i obłóż je dokładnie mięsem mielonym,tak by jajko stanowiło jądro kotleta.
4. W miseczce rozkłóć jajko. Otoczone mięsem jaja panieruj w mące, następnie w rozkłóconym jajku i w bułce tartej.
5. W wysokim naczyniu rozgrzej olej i smaż jajka w mięsie przez około 8-10 minut (aż panierka się zezłoci).
6. Odsącz nadmiar tłuszczu ze smażenia układając jajka na ręcznikach papierowych.

Podawaj z ulubioną sałatką, świeżymi warzywami lub grzankami! Jak lubisz:)

Smacznego!

About the author:

Related Posts

Śledź JAJA BRYCHCY w Social Media

Back to Top