Jajka na miękko po szkocku

Jajka na miękko po szkocku

Jajka na miękko po szkocku

Możliwość komentowania Jajka na miękko po szkocku została wyłączona

Jak łatwo się domyślić, jajka po szkocku pochodzą ze Szkocji. To doskonała przekąska na każdą okazję. Najczęściej do przygotowania potrawy używa się jajek ugotowanych na twardo, jednak my polecamy użyć jajek na miękko :) Smacznego!

 

Składniki na 4 sztuki:

  • 4 jajka
  • 300 g wieprzowego mięsa mielonego
  • Bułka tarta i mąka pszenna do obtoczenia jajek
  • 1 jajko do obtoczenia
  • 1 drobno posiekana cebulka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka tymianku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na miękko (około 3 minuty). Następnie zalej jajka zimną wodą i oskub bardzo delikatnie ze skorupki. Opłucz.
  2. Do miski włóż mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Wsyp posiekaną natkę pietruszki i cebulkę. Wszystko dokładnie wymieszaj i podziel na 4 równe części.
  3. Jajka obtocz w mące. Deskę posyp delikatnie mąką i spłaszcz na niej kawałki mięsa. Powinny powstać owalne placki.
  4. Na środku każdego mięsnego placka połóż jajko i owiń delikatnie mięsem. Jajko musi być w całości przykryte. Następnie obtocz je najpierw w rozbełtanym jajku, a potem w bułce tartej. Smaż na głębokim i rozgrzanym oleju aż przybiorą złocisty kolor, a mięso będzie usmażone. Podawaj z dowolnymi dodatkami.

 

About the author:

Related Posts

Back to Top