Jajeczne sajgonki

Jajeczne sajgonki

Jajeczne sajgonki

Brak komentarzy do Jajeczne sajgonki

Dla każdego wielbiciela kuchni azjatyckiej (ale nie tylko) mamy przepis na wspaniałe i chrupiące jajeczne sajgonki. Wyśmienicie smakują i są proste w przygotowaniu.

 

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa
  • 200 g makaronu sojowego (lub ryżowego)
  • 12 arkuszy papieru ryżowego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 suszonych grzybów mun
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • Sól i pieprz
  • Olej

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę. Wrzuć na patelnię, dodaj imbir i podsmażaj na oleju przez około 2 minuty. Dorzuć mięso i smaż aż utraci krwisty kolor.
  2. Ugotuj makaron zgodnie z poleceniami na opakowaniu, a następnie pokrój go. Ugotuj grzyby (przez ok. 5 minut) i posiekaj je.
  3. Makaron i grzyby wymieszaj z przygotowaną masą warzywno-mięsną i dodaj sos sojowy, szczypiorek oraz sól i pieprz. Gdy cały farsz wystygnie, wbij jajka i wymieszaj całość.
  4. Arkusze papieru ryżowego dosłownie na sekundę zamaczaj w ciepłej wodzie i osuszaj na ręczniku papierowym. Na każdy arkusz nakładaj porcję farszu i zawijaj go jak krokiet. Smaż na oleju przez około 3 minut (aż sajgonki przybiorą złocisty kolor). Smacznego!

About the author:

Related Posts

Leave a comment

Back to Top