Grzybki z jajek

Grzybki z jajek

Grzybki z jajek

Możliwość komentowania Grzybki z jajek została wyłączona

Na świątecznym stole nie może zabraknąć oczywiście jajek. Zrób swoim gościom niespodziankę i podaj jaja w niecodziennej odsłonie. W dzisiejszym przepisie przeczytasz, jak zrobić piękne muchomorki i podgrzybki.

 

 

Składniki:

  • 10 jajek
  • 5 średnich pomidorków
  • 20 dag grzybów suszonych
  • koperek
  • majonez
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby musimy moczyć w wodzie, najlepiej zrobić to na dzień przed przygotowaniem dania. Jeśli nie namoczyłeś uprzednio grzybów, zrób to teraz – najlepiej zagotuj je z wodą, aż będą miękkie. Nie wylewaj wywaru grzybowego, bo jeszcze nam się przyda. Pozostaw go do ostudzenia, a grzyby odsącz. Teraz ugotuj jajka na twardo i ostudź, a następnie obierz. Ostrym nożem odetnij wierzchołki jajek. Część z nich zamocz w wywarze grzybowym, aż zyskają piękny, brązowy kolor.  W wolnej chwili posiekaj grzyby i połącz je z żółtkami, dopraw solą i pieprzem. Później wymieszaj z odrobiną majonezu i nadziej jajka. Później nakładaj na jaja zabarwione „kapelusze”. I tak powstają piękne podgrzybki. Aby zrobić jeszcze muchomorki, umyj i obierz pomidory. Następnie przekrój je na pół i nakładaj na pozostałe jajka. Za pomocą majonezu zrób kropki . Życzymy smacznego.

About the author:

Back to Top