Eggnog koktajl jajeczny

Eggnog koktajl jajeczny

Eggnog koktajl jajeczny

Możliwość komentowania Eggnog koktajl jajeczny została wyłączona

Święta coraz bliżej. I choć jajka nie należą do typowych potraw na Boże Narodzenie, to można z nich przyrządzić tradycyjny koktajl z dodatkiem alkoholu i aromatycznych przypraw. Eggnog to amerykańska potrawa robiąca furorę na świątecznym stole. Gorąco polecamy wszystkim pełnoletnim :)

 

Składniki dla 4 osób:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 600 ml mleka
  • 100 ml rumu (ewentualnie bourbonu)
  • 100 ml śmietanki 36%
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • Kilka kropli esencji waniliowej
  • Szczypta cynamonu
  • Laska cynamonu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek, żółtka utrzyj z cukrem na kremowy kogel-mogel. Zachowaj białka, przydadzą się później.
  2. Podgrzej mleko prawie do wrzenia, a następnie stopniowo wlewaj do utartych żółtek, cały czas ucieraj. Całość wlej do rondla lub garnka i podgrzewaj na małym ogniu. Energicznie mieszaj aż zgęstnieje.
  3. Do mieszanki dodaj esencję waniliową oraz rum, całość dokładnie zamieszaj i zdejmij z ognia.
  4. Ubij białka i połącz z przestudzonym koktajlem. Ubij śmietanę i ¾ tej śmietany dodaj do koktajlu.
  5. Włóż koktajl do lodówki, aby trochę się schłodził. Wlej do pucharków lub szerokich szklanek, udekoruj pozostałą bitą śmietaną i posyp gałką muszkatołową i cynamonem. Do pucharka możesz włożyć laskę cynamonu. Smacznego!

About the author:

Related Posts

Back to Top