Domowy makaron jajeczny

Domowy makaron jajeczny

Domowy makaron jajeczny

Możliwość komentowania Domowy makaron jajeczny została wyłączona

Nasze babcie, a może i niektóre mamy wyrabiały makaron samodzielnie! Jeśli i ty chcesz się pokusić o domowy makaron, wypróbuj nasz sprawdzony przepis na podstawowe ciasto makaronowe! My z tego przepisu przyrządziliśmy pyszne tagliatelle!

 

Składniki:

  • Jajka
  • mąka
  • woda
  • 1 jajko na każde 100 g mąki
  • szczypta soli

 

Przygotowanie ciasta na domowy makaron jajeczny

1. Przygotuj stanowisko pracy – najlepiej duży blat stołu lub stolnicę.

2. Wysyp mąkę (najlepiej przesiej przez sito), wbij do środka umyte jajka, wsyp odrobinę soli. Mieszaj dokładnie widelcem, od środka na zewnątrz. Gdy konsystencja składników pozwoli na przejście na metodę ręczną, ciasto ugniataj rękoma – aż do uzyskania elastycznej i sprężystej kuli.

3. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj odrobinę wody aby ciasto było bardziej elastyczne.

4. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw na mniej więcej 30-40 minut.

Suszenie

Aby makaron dobrze nam się udał, musi być dobrze wysuszony. Ciasto dobrze rozwałkujmy, połóżmy na czystą bawełnianą szmatkę i przykryjmy drugą szmatką. Ciasto będzie gotowe do krojenia, kiedy będzie kruche.

Krojenie

Wydawać by się mogło, że krojenie ciasta to sprawa prosta i nieskomplikowana. Niekoniecznie.  Jeśli chcemy dobrze i sprawnie pokroić makaron, powinniśmy podzielić rozwałkowane i wysuszone ciasto na dwie części (płaty). Oba płaty zwijamy w rulony i w ten sposób kroimy.

Przechowywanie

Świeży domowy makaron, o ile jest dobrze wysuszony, można przechowywać w lodówce nawet kilka dni przed ugotowaniem!

 

SMACZNEGO!

About the author:

Śledź JAJA BRYCHCY w Social Media

Back to Top