Domowe pączki

Domowe pączki

Domowe pączki

Możliwość komentowania Domowe pączki została wyłączona

Pączki to nieodłączny element Tłustego Czwartku, choć zajadać można je przez cały rok. Prezentujemy prosty przepis na domowe pączki z nadzieniem. Doskonałe do kawy czy na drugie śniadanie. Smacznego!

 

 

Składniki na 40 sztuk:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 20 g suchych drożdży (lub 50 g świeżych)
  • 100 g cukru
  • 0.5 l mleka
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 90 g roztopionego masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 40 ml spirytusu lub rumu
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • pół łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • dżem malinowy (lub inny)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży musisz najpierw zrobić rozczyn).
  2. Dodaj do mąki pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie, bez grudek.
  3. Z wyrobionego ciasta uformuj kulkę, włóż do miski oprószonej mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Następnie jeszcze przez chwilę wyrabiaj ciasto.
  4. Porcje ciasta nabieraj łyżką, uformuj w ręku małe krążki. Nałóż pół łyżeczki dżemu i uformuj pączki. Odłóż na posypaną mąką stolnicę, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia (aż pączki podwoją swoją objętość).
  5. Smaż w głębokim tłuszczu na złocisty kolor z obu stron.
  6. Wyjmij pączki, odsącz na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem. Pyszny przepis na pączki już gotowy. Życzymy smacznego! :)

 

About the author:

Related Posts

Back to Top