Crème brûlée z jajek

Crème brûlée z jajek

Crème brûlée z jajek

Możliwość komentowania Crème brûlée z jajek została wyłączona

Crème brûlée to pyszny deser przygotowywany z jajek, śmietany i cukru. Jego nazwa w dosłownym tłumaczeniu znaczy „przypalony krem”. I choć nie brzmi ona zbyt zachęcająco, to zdecydowanie warto spróbować tego słodkiego specjału.

 

 

Składniki na około 6 porcji:

  • 6 żółtek
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 laska wanilii
  • 1/3 szklanki cukru + 5 łyżek cukru do karmelizacji

 

Sposób przygotowania:

  1. W małym rondlu zagotuj na małym ogniu śmietankę z cukrem. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyłuskaj ziarenka. Dodaj je do rondelka. Gdy śmietanka zacznie się gotować, zdejmij ja z ognia i odstaw do ostudzenia (nie całkowitego ochłodzenia).
  2. Żółtka ubijaj mikserem przez około pół minuty (nie na puszystą masą). Stopniowo dolewaj łyżką żółtka do ciepłej śmietanki, cały czas miksuj na małych obrotach. Nie ubijaj kremu – powinien być gładki i błyszczący.
  3. Nagrzej piekarnik do temperatury 100 stopni. Do foremek do zapiekania (kokilek) wlewaj przez sito przygotowaną masę. Kokilki wstaw do piekarnika i piecz przez 50 minut (krem powinien być ścięty). Wyjmij kokilki z piekarnika, ostudź, a następnie schłodź w lodówce (najlepiej przez całą noc).
  4. Po schłodzeniu posyp wierzch deseru równą warstwą cukru i opal specjalnym palnikiem przeznaczonym do crème brûlée. Dzięki temu cukier się rozpuści, lekko zarumieni i powstanie charakterystyczna skorupka. Smacznego!

About the author:

Related Posts

Back to Top