Chaczapuri z jajkiem

Chaczapuri z jajkiem

Chaczapuri z jajkiem

Możliwość komentowania Chaczapuri z jajkiem została wyłączona

Macie ochotę spróbować czegoś nowego? Koniecznie sprawdźcie przepis na chaczapuri z jajkiem. To smaczna potrawa typowa dla kuchni gruzińskiej. Jajeczna wersja tej potrawy pochodzi z rejonu Adżarii. Serowe łódeczki z pewnością posmakują wszystkim :)

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 250 g sera bundz, korycińskiego lub pół na pół sera feta i mozzarella
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz
  • Posiekana natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, wlej rozpuszczone drożdże, jogurt oraz tyle wody, by ciasto przybrało odpowiednią konsystencję. Zagnieć ciasto. Jeśli jest za twarde – dolej wody, natomiast jeśli jest zbyt luźne – dosyp mąki. Dodaj olej i jeszcze raz ugniataj. Ciasto w misce przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  2. Ser zetrzyj lub rozkrusz. Jeśli masz ochotę, dodaj odrobinę soli i pieprzu.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części i z każdej z nich uformuj placek o średnicy ok. 20-25 cm. Boki z dwóch stron zagnij do środka, końcówki zlep i uformuj łódeczki.
  4. Łódki ostrożnie przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdej łódeczki nałóż ser.
  5. Piecz chaczapuri w nagrzanym do 250 stopni piekarniku przez około 10-15 minut (aż się zarumienią). Po tym czasie wyjmij łódki i za pomocą widelca delikatnie pokrusz wnętrze i ostrożnie wbij po jednym żółtku. Piecz jeszcze 1-2 minuty. Gotowe chaczapuri możesz posypać posiekaną natką pietruszki. Podawaj na gorąco. Smacznego!

About the author:

Related Posts

Back to Top